Η φάρμα των διάσημων κυνηγών
Εχουν περάσει 16 χρόνια από τότε που στη θέση Ανεμόμυλος του χωριού Πεσσάδα, στην Κεφαλλονιά, ο Νίκος Σκλαβούνος, έμπειρος κυνηγός και δραστήριος επιχειρηματίας, δημιούργησε τη φάρμα ελεγχόμενου κυνηγιού «Kefalonia Game Farm», σε μια έκταση δύο χιλιάδων στρεμμάτων όπου κυνηγοί από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων διάσημοι σταρ του Χόλιγουντ, εξασκούν το αγαπημένο τους χόμπι.
Είναι Πολλές οι φορές που μέσα σε εθνικούς δρυμούς, σε παρθένα δάση, ακόμη και κατά την απαγορευμένη περίοδο του κυνηγιού, συναντούμε τους παραβάτες με ζώνες γεμάτες σκάγια, με ρούχα παραλλαγής και καραμπίνες να περπατούν στα μονοπάτια ή στους χωματόδρομους. Πολλές φορές, στα ίδια σημεία, βρίσκουμε τραυματισμένα ή θανατωμένα σπάνια είδη ζώων και πουλιών από τα σκάγια τους. Πολλά από τα πουλιά αυτά είναι αποδημητικά που ταξιδεύουν για την Αφρική ή σταματούν για λίγους μήνες στη χώρα μας.
Οι προδιαγραφές της κυνηγετικής αυτής «ρεζέρβας» στην Κεφαλλονιά είναι από τις λίγες στην Ελλάδα που ανταποκρίνονται στα αμερικανικά και ευρωπαϊκά πρότυπα και συνεχίζει απρόσκοπτη τη λειτουργία της επί 25 χρόνια φιλοξενώντας συνεχώς προσωπικότητες από όλο τον κόσμο. Aπό τις 15 Ιουλίου μέχρι το τέλος Απριλίου, κάθε χρόνο πάνω από 800 κυνηγοί, άντρες και γυναίκες, επισκέπτονται τη φάρμα (www.kefaloniagamefarm.gr). Ανάμεσα τους, διάσημοι αστέρες του Χόλιγουντ, όπως η Πενέλοπε Κρουζ και ο Νίκολας Κέιτζ, που επισκέφθηκαν για πρώτη φορά τη φάρμα στα διαλείμματα των γυρισμάτων της ταινίας «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι». Από τότε έρχονται όποτε τους επιτρέπει το πρόγραμμά τους.
Δεν είναι όμως μόνο οι σταρ που επισκέπτονται τη φάρμα. Σαουδάραβες δισεκατομμυριούχοι, επιχειρηματίες, πετρελαιοπαραγωγοί και εφοπλιστές κάθονται στο ίδιο καφενείο με τους ντόπιους κυνηγούς. Αλλωστε, τους ενώνει το ίδιο πάθος. «Εδώ γινόμαστε όλοι ίσοι. Με νύχια και με δόντια κρατάμε τη φάρμα, και αν δεν είχαμε μερικούς φανατικούς φίλους κυνηγούς που έρχονται κάθε χρόνο τόσο από Ελλάδα όσο και από την Αγγλία, τα Αραβικά Εμιράτα και τις Ηνωμένες Πολιτείες για να κυνηγήσουν, με τα οικονομικά προβλήματα που έχει σήμερα η πλειονότητα του κόσμου η φάρμα θα είχε κλείσει», λέει ο κ. Σκλαβούνος.
Τον χειμώνα, νέοι και νέες που εργάζονται στη φάρμα, καβάλα στα τρίκυκλα σερβίρουν ζεστό τσάι και σνακ στους κυνηγούς που έχουν πιάσει διάφορα μακρινά πόστα της φάρμας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός πως η φάρμα προσελκύει τουρισμό και τον χειμώνα. Πάντως, ανεξαρτήτως εποχής, ο κάθε επισκέπτης πραγματοποιεί το δικό του ημερήσιο κυνηγητικό πρόγραμμα.
Εν αρχή ην η εκτροφή
Τα θηράματα παράγονται από αβγά της φάρμας στο εκκολαπτήριο, όπου γεννιούνται δυο είδη φασιανών, ορτυκιών και πέρδικες πεδινές, της ερήμου του Μαρόκου και της Κύπρου. Το εκτροφείο περιλαμβάνει εγκαταστάσεις 100 τ.μ., και κλουβιά διασκορπισμένα σε έκταση 60 στρεμμάτων σκεπασμένα με δίχτυ σε εντελώς φυσικό περιβάλλοντα χώρο φυτεμένο με καλαμπόκι, ηλιόσπορο και σιτάρι για να καλύπτει τη διατροφή των πουλιών.
Παράγονται περίπου 100.000 πουλιά ετησίως και στο κυνήγι καταναλώνονται περίπου 30.000 από τα 40.000 που απελευθερώνονται. «Τουλάχιστον 10.000 πουλιά τον χρόνο απελευθερώνονται σε όλο το νησί. Η άγρια πανίδα του νησιού εμπλουτίζεται κατά 8%-10% λόγω της φάρμας», τονίζει ο κ. Σκλαβούνος.
Η φάρμα διαθέτει χώρο σκοποβολής με ομοιώματα πουλιών σε μια έκταση ογδόντα στρεμμάτων. Πριν από την κυνηγετική περίοδο, οι κυνηγοί μπορούν να στείλουν τα σκυλιά τους για εκπαίδευση σε σύγχρονες εγκαταστάσεις δυναμικότητας δεκαπέντε θέσεων. Τα σκυλιά εκπαιδεύονται καθημερινά στη φάρμα, με μεθόδους που αναλογούν στον χαρακτήρα και τον τύπο του κάθε σκυλιού και συναντούν πουλιά που έχουν αφεθεί ελεύθερα και είναι ήδη σε ημιάγρια κατάσταση. «Ο εκπαιδευτής μας από τη Βουλγαρία εργάζεται στη φάρμα εδώ και οκτώ χρόνια. Πουθενά αλλού στην Ελλάδα δεν θα βρεις καθημερινή έξοδο και εκπαίδευση σκυλιών με άφθονα θηράματα ελεύθερα. Το κάθε σκυλί θα βρει για φέρμα και απόρτ πάνω από 130 πουλιά μηνιαίως. Αυτήν τη δυνατότητα την έχουμε λόγω του εκτροφείου», επισημαίνει ο ίδιος. Φυσικά, ο κυνηγός μπορεί να εκπαιδεύσει το σκυλί μόνος του.
Η τιμή εξαρτάται από τα πουλιά που επιλέγει ο κυνηγός. Ακριβότερα είναι ο φασιανός και η πέρδικα διότι τρώνε περισσότερο, ενώ αν ο κυνηγός πιάσει τσίχλες, μπεκάτσες ή ορτύκια δεν χρεώνεται, εφόσον πρόκειται για άγριο κυνήγι και όχι για πουλιά που εκτρέφουν στη φάρμα. Η φάρμα διαθέτει οκτώ δωμάτια για τα μέλη της και τις παρέες τους αλλά και για μη μέλη. Διαθέτει ιδιωτικό ελικοδρόμιο εγκεκριμένο από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, που εξυπηρετεί πολλές φορές το νησί όταν το αεροδρόμιο είναι κλειστό. Το λιμάνι της Πεσάδας συνδέεται με φέρι μποτ προς τη Ζάκυνθο. Κοντά στη φάρμα, οι κυνηγοί μπορούν να κολυμπήσουν στις παραλίες Αμμος και Βρύση, να επισκεπτούν την ιστορική Μονή Εσταυρωμένου, ενώ η απόσταση από το Αργοστόλι είναι μόλις εννιά χιλιόμετρα. ¦
Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ
Από το όραμα στην πράξη
Εφυγε στα δεκαεπτά του από το νησί για να ανοίξει μαζί με τα αδέρφια του εστιατόρια στην Ατλάντα, στη Νέα Υόρκη, στη Βοστώνη. Νοσταλγούσε, όμως, τον τόπο του και κάθε καλοκαίρι ερχόταν πίσω, όπου καλλιεργούσε την ιδέα της κυνηγετικής φάρμας. Ταυτόχρονα, κυνηγούσε σε πολλά μέρη του κόσμου: Τρυγόνια στο Ταρουντάντ του Μαρόκου, μπεκάτσες στην Ουαλία, ενώ τον Αύγουστο ακόμη και σήμερα πηγαίνει με την παρέα του στη Σερβία για τρυγόνια. Υστερα από σαράντα πέντε χρόνια επέστρεψε και κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρό του δημιουργώντας μια καινοτόμο επιχειρηματική δράση για την Ελλάδα στον χώρο του ελεγχόμενου κυνηγιού, που προωθείται συστηματικά σε όλα τα μέρη του κόσμου.
είχε εμπειρία από παρόμοια πάρκα ανά τον κόσμο.
www.marokouri.com